Sosyal Medya

Dünya

İsrail’in Sina planı / İsmail Yaşa

İsrail’deki Dürzi toplumunun temsilcilerinden Devlet Bakanı Eyüb Kara, Şubat ayında yaptığı açıklamada, Mısır cuntası lideri Abdülfettah Es-Sisi’nin Filistinlilerin Sina Yarımadası’na yerleştirilmesini önerdiğini iddia etmişti.



İsmail Yaşa - Diriliş Postası

Pazartesi günkü yazımda Mısır’daki cami katliamıyla ilgili bir takım soru iÅŸaretleri olduÄŸundan bahsetmiÅŸ, “Sina Yarımadası’nda Filistinliler için alternatif vatan” projesine dikkat çekmiÅŸtim.

Bugün de aynı konuya devam etmek ve biraz daha ayrıntı vermek istiyorum.

Çünkü bu konu hem oldukça hassas ve hem de gündemde.

Ä°srail’deki Dürzi toplumunun temsilcilerinden Devlet Bakanı Eyüb Kara, Åžubat ayında yaptığı açıklamada, Mısır cuntası lideri Abdülfettah Es-Sisi’nin Filistinlilerin Sina Yarımadası’na yerleÅŸtirilmesini önerdiÄŸini iddia etmiÅŸti.

Bakan Kara ayrıca Netanyahu’nun da ABD BaÅŸkanı Donald Trump’a “iki devletli çözüm” yerine Filistinlilerin Sina’ya yerleÅŸtirilmeleri projesini sunmaya hazırlandığını söylemiÅŸti.

Bu iddia o günlerde hem Mısır hem de İsrail tarafından yalanlandı.

Fakat önceki gün bir baÅŸka Ä°srailli bakandan daha Kara’nın söylediklerini destekler mahiyette açıklamalar geldi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in düzenlediÄŸi kadın konulu bir konferans için Kahire’de bulunan Ä°srail Sosyal EÅŸitlik Bakanı Gila Gamliel, Pazartesi günü bir dergiye verdiÄŸi röportajda, “Sina Yarımadası, Filistinlilerin devlet kurması için en iyi yer” dedi.

Gamliel’in bu sözlerine cevap veren Mısır DışiÅŸleri Bakanı Samih Şükri ise “Mısır’ın bir karış toprağından dahi ödün vermeyeceÄŸini” söyledi.

Sina Yarımadası’yla ilgili iddiaların medyaya konuÅŸan ve adının açıklanmasını istemeyen kaynaklar tarafından deÄŸil bizzat Ä°srailli bakanlar tarafından dile getirilmesi kuÅŸkuları güçlendirirken, Mısır’daki cunta yönetiminin kısa süre önce Tiran ve Sanafir adalarını Suudi Arabistan’a vermesi de Şükri’nin “Tek bir karış toprağımızdan ödün vermeyeceÄŸiz” açıklamasını anlamsızlaÅŸtırıyor.

Ayrıca, Ä°srail Milli Güvenlik Kurulu eski genel sekreteri Giora Eiland tarafından Ocak 2010’da hazırlanan ve son cami katliamıyla birlikte yeniden hatırlanan raporda yazılanlardan, Ä°srail’in Sina planının yeni olmadığını anlıyoruz.

Söz konusu raporda, Ä°srail’in Batı Yaka’dan çekilmemesine karşılık Filistinlilere bir devlet kurmaları için Sina Yarımadası’nda toprak verilmesi fikri gündeme getiriliyor.

Ocak 2011’deki devrimden yaklaşık bir yıl önce Mısır gazetelerinden “El-Mısri El-Yevm”de dikkat çekilen raporda, Gazze Åžeridi sınırından El-AriÅŸ kentine kadar olan bölgede Filistinlilere 720 kilometrekare toprak verilmesi öneriliyor.

Raporda ayrıca, öneriyi kabul etmesi halinde Mısır’a büyük yatırımlar yapılacağı ve Mısır CumhurbaÅŸkanı’nın Nobel Barış Ödülü alabileceÄŸi iddia ediliyor.

Ä°srail’in planı baÅŸarılı olur veya olmaz; orası ayrı bir konu.

Fakat Sina Yarımadası’nda yaÅŸanan geliÅŸmeleri ve Ä°srailli yetkililerin açıklamalarını üst üste koyduÄŸumuz zaman “Kuzey Sina ÅŸiddet olaylarıyla planlı bir ÅŸekilde Ä°srail için boÅŸaltılıyor” diyenlerin iddialarının “komplo teorisi” olarak görülemeyecek kadar ciddi olduÄŸunu anlıyoruz.

Ä°srail, Yehuda ve Samarra olarak adlandırdığı Batı Yaka’dan çekilmek ve oradaki Yahudi yerleÅŸkelerini boÅŸaltmak istemiyor.

İşgal altındaki Filistin topraklarında iki devlet çözümüne hiçbir şekilde sıcak bakmıyor.

Filistinliler için uyduruktan bir devlet kurabilecekleri “alternatif vatan” aramasının nedeni bu.

Emrivaki yapmak Ä°srail’in huyudur.

Mısırlılar Tiran ve Sanafir’i kaybettikleri gibi Kuzey Sina’yı kaybetmek istemiyorlarsa yetkililerin açıklamalarıyla yetinmeden Ä°srailli bakanın açıklamalarına en sert tepkiyi göstermeliler.

Ä°srail’in planını kabul etmeye meyilli olanları belki baskılarıyla vazgeçirebilirler.

kaynak: Diriliş Postası

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.